Älska historia och släktforskning!

Idag har jag suttit och läst en massa gamla tidsskrifter om Grythyttan utgivna på 50-60talet. De handlar om Grythyttans historia långt tillbaka. Mest 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det är så himla fränt att se bilder på hus som står kvar än i dag men med gamla gammaldagsa människor i långkjol och huckle utanför dörrarna ist för de man vet bor där idag.
 
Jag hittade lite texter om Domarudden som var roliga.
 
En historia om hur prosten åt ostkaka på Domarudden hos en "Lotta" runt 1860. Detta var under ett husförhör och det har vi faktiskt en kopia på. Har kollat upp det och Lotta var alltså Henriks farmors farmor och hette egentligen Anna Charlotta Jacobsdotter. :)
Bilden på huset (som ju brann ner för ngr år sedan) är dock från 50-talet. Till vänster om huset ser man vår stora fina lönn och till höger äppelträdet som också finns kvar.
 
 
Hittade också fakta om Lottas pappa Jacob Jacobsson som tydligen ägde en andel av den hytta som finns kvar vid södra infarten av Grythyttan.
 
 
 
 
 

Fredagsskål!

I kväll skålar vi för att allt har gått bra med taksänkningen. Om ett par veckor börjar vi lägga skiffer och kan se ett slut på den här j-kla takhistorien.
 
Nu ser vi äntligen ut genom våra fina fönster.
 

I förrgår lyftes hela mittpartiet av taket bort. Två dagar senare är taket tätat.
 
 

Nu ska bara vänstra fönstret justerat. Det sänktes ner i rännan på prov när takfelet uppdagades, som en "lättare" lösning på problemet. Vi är glada att vi inte godtog den lösningen utan att vi kommer stå med huset vi köpt och beställt i slutändan.
 
 

Taklyft och släpp

Hemma igen efter utlandssemester. Barmark när vi åkte och massa massa snö när vi återvände. Ljust och rent. Gillar! Tyvärr blev taklyftet framskjutet en vecka på grund av snövädret men idag var kranbilen på plats och även vi.
 
Innan vi åkte därifrån hade ena sidan av taket sänkts på sin rätta plats. Tror resten ska sänkas imorgon. Sedan dröjer det nog inte förrän det kan börja arbetas på övervåningen. I och med att det endast är nedre våning som arbetats på har man nästan glömt att vi ska ha en till våning. :)
 
 

Här nedan syns det att höger sida av taket har sänkts till rätt plats.
 
 
 
 
Visa fler inlägg