Älska historia och släktforskning!

Idag har jag suttit och läst en massa gamla tidsskrifter om Grythyttan utgivna på 50-60talet. De handlar om Grythyttans historia långt tillbaka. Mest 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det är så himla fränt att se bilder på hus som står kvar än i dag men med gamla gammaldagsa människor i långkjol och huckle utanför dörrarna ist för de man vet bor där idag.
 
Jag hittade lite texter om Domarudden som var roliga.
 
En historia om hur prosten åt ostkaka på Domarudden hos en "Lotta" runt 1860. Detta var under ett husförhör och det har vi faktiskt en kopia på. Har kollat upp det och Lotta var alltså Henriks farmors farmor och hette egentligen Anna Charlotta Jacobsdotter. :)
Bilden på huset (som ju brann ner för ngr år sedan) är dock från 50-talet. Till vänster om huset ser man vår stora fina lönn och till höger äppelträdet som också finns kvar.
 
 
Hittade också fakta om Lottas pappa Jacob Jacobsson som tydligen ägde en andel av den hytta som finns kvar vid södra infarten av Grythyttan.
 
 
 
 
 
#1 - - Per Fogelberg:

Hej!
Kanske helt ointressant i dag, 2020.
Men min morfars far, Samuel Kamp,
var gift med Ellen Jacobson från Grythyttan. Ellen Jacobson blev över 90 år, och avled1959. Jag träffade henne i Gbg, där hon bodde som änka.

Hälsn.
Per F. Karlstad.